QUARTZ VS AUTOMATIKK - DET STORE SPØRSMÅLET

Ved anskaffelse av et nytt eksklusivt ur, kan det være fort gjort å glemme at det som er inni klokken kan være vel så viktig som det man ser med det blotte øyet. Og det store spørsmålet er altså om man skal gå for quartz eller automatikk.

Quartz

Quartz-modeller er batteridrevne. Det lille batteriet sender ut jevne, elektriske impulser. For hver impuls, flytter sekundviseren seg et hakk. Da quartz-verk ble lansert i slutten av 1969, revolusjonerte dette urindustrien. Masseproduksjon ble tatt til et helt nytt nivå, og prisene falt deretter. I tillegg til rimeligere priser, kunne også quartz-modellene oppvise en grad av nøyaktighet som verden ikke tidligere hadde sett maken til. En quartz-klokke avviker ikke mer enn noen tusendels sekunder pr dag, +/- 5 sekunder pr år.

Automatikk

Automatiske verk er håndverk på gamlemåten. Verket drives fremover av en fjær som trekkes opp. Frem til 1960-tallet var det vanlig at denne fjæren måtte trekkes opp manuelt ved å bruke kronen på klokken, og dette måtte gjøres daglig. Fra 1960-tallet ble det vanligere med modeller der fjæren ble trukket opp av en rotor, og klokkene ble mekaniske. Rotoren følger håndens bevegelse, og så lenge klokken er i bevegelse trekkes verket. Legger man klokken fra seg, vil den fortsatt gå en stund, vanligvis 1-2 døgn. Denne tiden kalles gangreserve. Når reserven er oppbrukt, stopper klokken. Den vil begynne å gå igjen enten ved at den trekkes manuelt via kronen, eller ved at man beveger på klokken.

Har man flere automatiske klokker, kan man benytte en «winder» for å forhindre at de klokkene man ikke bruker, stopper. Winderen holder nemlig klokken i konstant bevegelse. En automatikk-klokke er mindre presis enn en quartz-klokke, og avvik som regnes innenfor normalen er +/- 10 sekunder i døgnet.

Her er et lite utvalg windere fra Rapport

Hva bør man så velge?

Hver type verk har både fordeler og ulemper. Quartz-verk anbefales for dem som er mest opptatt av hva som er på klokkens utside. Men en quartz-modell vil man få en klokke som er særdeles presis, robust og krever lite vedlikehold. Batteriet må skiftes ca hvert andre år, og da anbefales det også at man bytter pakninger for å sikre at klokken holder seg vanntett.

En automatikk-modell anbefales for de som er litt ekstra opptatt av håndverk og teknisk finesse. Dog krever automatiske verk mer omfattende vedlikehold, det anbefales en større service hvert 5. år, og denne er mer kostbar enn et batteribytte. I tillegg er automatiske klokker mindre nøyaktige, så de må ofte stilles litt med jevne mellomrom (men det er en del av sjarmen!). Disse modellene er dessuten mindre robuste, og tåler ikke den store påkjenningen fra ulike typer sport som golf og tennis. Det er heller ikke anbefalt å bruke slike klokker når man f.eks. hugger ved.

Kort oppsummert vil derfor en quartz-modell egne seg best for deg som er veldig aktiv, og som ønsker en robust klokke som kan brukes i alle settinger. En automatisk modell er å anbefale for deg som setter pris på godt håndverk, kvalitet og varighet . Det er dypt fascinerende å høre den jevne tikkingen fra et automatisk verk og vite at dette skjer helt uten bruk av elektronikk eller moderne duppeditter. Dette er mekanikk på sitt beste!

Daniel Stalder