TAG HEUER MONACO FEIRER 50 ÅR!

I 1969 lanserte Heuer Monaco, en iøynefallende klokke som ble kjent for sin unike design og banebrytende teknologi. Femti år senere feirer TAG Heuer denne ikoniske modellen med nye versjoner av den legendariske originalen.

Et halvt århundre senere blir denne ikoniske modellen æret med arrangementer i Europa, USA og Asia i løpet av 2019, og en ny Monaco-modell (limited edition) vil bli lansert på hvert arrangement for å feire klokken som først fikk verdens oppmerksomhet for 50 år siden . Dessuten blir det gitt ut en bok, «Paradoxical Superstar» som dokumenterer de historiske og tekniske høydepunktene til Monaco klokken. Boken vil være tilgjengelig i TAG Heuer-butikker og på nettsiden fra mai 2019.

1969_Original Monaco 1133B in its original Box.jpg

Tilbakeblikk..

Som i tilfelle med mange ikoniske designklassikere, ble ikke Heuer Monaco møtt med bare begeistring. Da den ble introdusert på samtidskonferanser i New York og Genève den 3. mars 1969, var de fleste reaksjoner mindre enn entusiastiske. Hvert aspekt av klokkens design var radikalt: den metalliske blå skiven, de røde og lyseblå viserne, firkantet kasse og plassering av kronen på venstre side. "Vi ønsket å skape et fremragende og innovativt produkt, noe avantgarde," sa TAG Heuer æresformann Jack Heuer. "Da jeg så den firkantete kassen, visste jeg straks at det var noe spesielt. Vi gikk videre med denne ukonvensjonelle designen og forhandlet eksklusiv bruk av denne revolusjonerende kassen til Monaco-armbåndsuret."

1969_Original Monaco.jpg

Monacos dristige design gjorde den øyeblikkelig gjenkjennelig, og det var det perfekte komplementet til den avanserte teknologien den sveitsiske urmakeren presenterte samtidig: den første vanntette firkantete kassen og Caliber 11, den første automatikk kronografen. Kronen ble flyttet fra høyre til venstre side av kassen, som en påminnelse om at den på mange måter ble «overflødig» ved at automatikk-klokken ikke trengte å trekkes opp manuelt. Calibre 11 urverket var resultatet av tre år med nært samarbeid mellom klokkemerkene Heuer, Breitling og Hamilton, og ble den første automatikk kronografen. Den tidligere administrerende direktør for Heuer, Jack Heuer, var heller ikke en fan av klokkenes design, men han trodde at den banebrytende innovasjonen trengte et design som ville kreve oppmerksomhet. Monaco gjorde akkurat det.

Sterke koplinger til motorsport verden

Jack Heuer var overbevist om at motorsport var den rette måten å markedsføre klokker, inkludert Monaco. Han ville at klokkene skulle være knyttet til navnene og stedene knyttet til store løp. Monaco fikk navnet sitt fra den glamorøse og kjente Monaco Formel 1 Grand Prix.

McLaren.jpg

Fra Le Mans til The Dark Lord

I 1971 ble Monaco klokken for alvor kjent da Steve McQueen hadde den på armen i filmen Le Mans. På midten av 1970-tallet fikk Monaco en makeover. På den tiden ble svart en fasjonabel farge, som førte til at Monaco ble kledd i svart anodisert tilfelle. Kjent som The Dark Lord, denne skjøre og sjeldne modellen var fristende, og i dag er den ettertraktet av samlere.

Utviklingen av Calibre 11

Heuer ble TAG Heuer i 1985, og i 1998 fortsatte Monacos historie med en relanseringsmodell inspirert av originalen. Denne gangen ble det mottatt med mye mer anerkjennelse. I løpet av de siste to tiårene har Monaco vært nært knyttet til haute horlogerie, med andre versjoner som har nye komplikasjoner, design og materialer. Som det har utviklet seg, har Monaco holdt den revolusjonerende ånden som gjorde det både beryktet og populært.

Catherine Eberlé-Devaux, TAG Heuer Heritage Director, sier: "For meg er Monaco en dør til merket TAG Heuer. Det er et stykke som fanger øyet og inviterer deg inn. Mange samlere begynner med Monaco og blir da trukket inn i vår verden, etter hvert finner du en annen samling å fokusere på, men alltid cherishing stykket som startet alt. "


En fortellende bok om TAG Heuer Monaco og dens utvikling

Til ære for det femtiende jubileumet til TAG Heuer Monaco, slipper den sveitsiske urmakeren en bok som fanger historien og ånden til det største ikonet innen urindustri. Paradoksale Superstar dokumenterer livet til Monaco med arkivutdrag, bilder som ikke er tidligere sett, og skisser av design. Den berømte britiske journalisten Nicholas Foulkes, skrev et kapittel med fokus på Monacos historie fra 1969 til i dag. Skribent Gisbert Brunner forfattet et kapittel om den tekniske innovasjonen som har spilt en viktig rolle i Monacos suksess. Den berømte amerikanske forfatteren og redaktøren Michael Clerizo, dokumenterer Monacos forhold til Steve McQueen. Prins Albert II av Monaco skrev bokens forord.

 

FINN DIN NÆRMESTE TAG HEUER FORHANDLER HER

Se flere Monaco modeller her:

Irena Markovska