RAPPORT WATCH WINDERS

Watch winders er, som navnet antyder, en mekanisme for å trekke mekaniske klokker. Som kjent, vil en mekanisk klokke stoppe om den blir liggende i ro for lenge (vanligvis ca 48 timer). Når klokken har stoppet, må den enten trekkes manuelt eller komme i bevegelse for å starte igjen, i tillegg til at den må stilles for at den skal vise riktig tid og dato.

Enkelte kan stusse over bruken av en watch winder, og anse den som overflødig, men den er ikke kun fornuftig for å slippe å stille og trekke klokken til stadighet. Et mekanisk verk er satt sammen av hundrevis av små deler, og for at disse skal fungere optimalt er de behandlet med en spesiell type olje. Om en klokke blir liggende for lenge stille i én posisjon, kan denne oljen tørke opp rundt kritiske deler. Disse vil da bli slitt fortere enn nødvendig, og klokken vil gå mindre nøyaktig. En stadig justering av verket vil dessuten føre til ekstra påkjenninger på de små delene, i forhold til om de får bevege seg jevnt uten påvirkning utenfra.

I tillegg til å «holde klokken i form» er en Rapport watch winder et lekkert tilbehør hjemme. Winderne kommer i mange ulike varianter, både hva gjelder design og materialvalg, samt hvor mange klokker som trekkes samtidig. Med en winder vil man alltid vite hvor man oppbevarer klokken sin, i tillegg til at den vil være utstilt på en ryddig og pen måte. En winder gir en flott klokke behandlingen og hedersplassen den fortjener!

Irena Markovska