TAG HEUER CARRERA HEUER 02T: ”Tête de Vipère”

Dette er den første TAG Heuer-kronografen som er ”Tête de Vipère”-sertifisert, et sikkert tegn på ekstrem finesse og eksklusivitet. Kronografen kommer i et limitert antall, nærmere bestemt 155 eksemplarer, for å feire Carrera-kolleksjonens 55-årsjubileum.

Med sin moderne design innehar Carrera kronograf-tourbillonen med den spesielle chronometer-sertifiseringen to av de mest prestisjefulle egenskapene innen tradisjonell urmakerkunst. En tourbillon som oppveier effekten av gravitasjonen, og således går ekstremt nøyaktig, samt et egenprodusert kronografverk som TAG Heuer er så kjent for. Dette er en uvanlig kombinasjon, da tourbillon vanligvis sitter i trehånds-verk med eller uten kalender/dato. Klokken er montert på en matt svart alligatorrem med blå sømmer for å matche den blå rotoren som er synlig gjennom baklokket i safirglass.

Verket sitter i en mørkeblå keramisk kasse på 45 mm. Også bezel og fester er i keramikk. Det synlige verket er prydet med ”Tête de Vipère”-logoen som er gravert på broen. Kvalitetsstempelet er gitt av Besançons Astronomiskae Observatorium, som ligger på den franske siden av grensen.

En gang i tiden hadde Besançon en blomstrende urindustri. Da den var på sitt største, sysselsatte den så mange som 20.000. Alt kollapset grunnet quartz-krisen, og i dag jobber kun 1.500 personer i industrien. Når man hører ordet ”chronometer” går tankene ofte til ”Contrôle Officiel Suisse de Chronomètres” (COSC) i Sveits. Chronometer-sertifiseringer utføres dog av flere aktører, f.eks. Observatoriet i Kew i England eller Glashütte Observatoriet i Tyskland. Det spesielle merket for sertifisering som gjøres ved Besançon-observatoriet har alltid vært den såkalte «Tête de Vipère» (Huggormhode). Besançon utførte sin første chronometer-sertifisering i 1897, men trakk seg ut av virksomheten på 70-tallet. I 2006 begynte de igjen å ta imot klokker for sertifisering, og siden da har rundt 500 klokker blitt sertifisert, hvilket gjør den svært ettertraktet og høyt ansett.

Selve sertifiseringen er ganske lik den som COSC utfører; Klokkene testes i 16 dager, i fem ulike posisjoner og på tre ulike temperaturer. De kan maks ha et daglig avvik på -4/+6 sekunder. Til forskjell fra hos COSC, testes verkene i sine kasser for å gi en bedre simulering av håndleddenes bevegelse.

TAGHeuer Carrera Tête de Vipère_CAR5A93.FC6442.png
Irena Markovska