TAG HEUER HISTORIE DEL 1 - DE TIDLIGSTE ÅRENE

TAG Heuers historie startet i 1860, da selskapet ble grunnlagt av Eduoard Heuer. Han var da bare 20 år gammel. Eduoard kom fra en skomakerfamilie, men han var ekstremt opptatt av tidtaking, og som 16-åring dro han i lære hos en urmaker. 4 år senere åpnet han sitt eget verksted.

Edouard hadde stort talent, og i løpet av få år begynte han å ta patent på viktige nyvinninger. Det første kom i 1869 med en krone med to funksjoner. Med Heuers patent kunne kronen brukes til både å stille tiden, samt trekke fjæren som holder verket i gang. I 1887 kom patentet Heuer er mest kjent for; oscillating pinion. Dette er en essensiell del av et kronograf-verk. Den starter og stopper kronografen uavhengig av resten av verket, hvilket førte til at både den vanlige tidtakingen, samt stoppeklokkefunksjonen ble mer presis, ved at de fungerte uavhengig av hverandre. Oscillating pinion er i dag fortsatt i bruk blant mange av verdens fremste produsenter av kronografer.

I 1892 døde Eduoard Heuer, kun 52 år gammel. Firmaet ble videreført av hans sønn Jules Edouard og sønnesønn Charles Auguste. Firmaet var da allerede godt etablert i utlandet, med egen filial i London. I 1895 tok Heuer patent på en vanntett kasse til lommeur. På denne tiden var fortsatt lommeur mest utbredt. Armbåndsur ble ikke vanlig før rundt 1. verdenskrig.

Eduoard hadde videreført sin lidenskap for nøyaktige målinger, og firmaet oppfant stadig nye og mer nøyaktige instrumenter. I 1908 ble en pulsmåler introdusert, og i 1911 fikk den følge av den første dashbord-kronografen beregnet for fly og biler. Denne fikk navnet Time of Trip. Tidsmåling nådde en milepæl da Heuer i 1916 lanserte sin Micrograph. Denne kunne ta tiden med en nøyaktighet på 1/100-dels sekund, som den første i verden. Nyvinningen gjorde Heuer til den naturlige tidtakeren for 1920-tallets OL, i både Antwerpen, Paris og Amsterdam.

Time of Trip.jpg
Irena Markovska